Vásárlás Etikett Koronavírus idején

2020.03.26

Először is szeretnék köszönetet mondani, mindenkinek, aki azért dolgozik, hogy megfelelően tudjuk kezelni ezt a helyzetet, és mivel most a bevásárlás és az élelmiszerboltok témakörről írok, ezért szeretném külön megköszönni azoknak, akik az élelmiszer ellátásunkért felelnek. Külön köszönet illeti az élelmiszerüzletekben dolgozókat, akik biztosítják számunkra, hogy teli polcok fogadjanak minket a boltokban. Itt szeretném még kiemelni a pénztárosokat, a takarító személyzetet és a biztonsági őröket is.


Az elmúlt hetekben a mindennapi életünk és szokásaink jelentősen átalakultak, de szerencsére az élelmiszerboltok nyitva vannak. Én úgy észleltem, hogy Magyarországon már lement ez a nagy, őrült vásárlási láz, azonban, ha mégis ki kell szaladnunk a boltba valamiért, akkor az alább leírtakat érdemes figyelembe vennünk.

 • Nézzük meg mi van otthon,a hűtőben, fagyasztóban, a kamrában, és gondoljuk át, tényleg szükséges kimozdulnunk otthonról? Próbáljunk tudatosan készülni a vásárlásra: írjunk listát, tervezzük meg mit fogunk enni, főzni és hány főről kell gondoskodnunk.
 • Idősek, komoly betegségben szenvedők, betegek ne menjenek sehová sem!
 • Segítség és online rendelés - Ha fokozottan veszélyeztetett kategóriába tartozunk, akkor kérjünk meg valakit, hogy segítsen a bevásárlásban, vagy, ha nincs ilyen személy a környezetünkben, még mindig rendelhetünk az internetről vagy telefonon keresztül. Szerencsére a legtöbb élelmiszer áruháznál elérhető ez az opció.
 • Magyarországon már több helyen megjelent az is, hogy kis- és közepes családi vállalkozások: kisboltok, hentesek, zöldségesek nyújtanak házhoz szállítási szolgáltatást is, így, ha tudunk ilyenről a környezetünkben, arra szeretnék buzdítani, hogy használjuk ki, segítsük a magyar vállalkozásokat és családokat, vásároljunk élelmiszert kiskereskedőktől.
 • Ha rendelésnél maradunk, kérjük meg a csomagot szállító futárt, hogy hagyja a lábtörlőnkön a bevásárlótáskát, így minimálisra szoríthatjuk az érintkezést idegenekkel. Mossunk kezet a csomag átvétele előtt, és utána is, majd fertőtlenítsük a csomagot. (Erről szó lesz később).
 • Ha teljesen egészségesek vagyunk, és mégis úgy döntünk, személyesen elintézzük a bevásárlást, akkor a következőkre szeretném felhívni a figyelmet:
 • Érdeklődjünk a szomszédoknál, és a környezetünkben élőknél, hogy nekik szükségük van e valamire. Kicsit legyünk figyelmesebbek az átlagnál.
 • Távolságtartás - Ha lehetőségünk engedi, kerüljük el a zsúfolt tömegeket.
 • Azonban, ha mi úgy találjuk, hogy sokan vannak a boltban (erre egyébként már a legtöbb üzlet odafigyel), akkor vagy várjunk türelmesen, amíg valaki kijön és kevesebben lesznek/menjünk vissza később, vagy csak gyorsan vegyük meg, amit szeretnénk, és menjünk is.
 • Ha összefutunk ismerősökkel, barátokkal, akkor intsünk nekik a távolból, de semmiképp ne álljunk le a boltban beszélgetni.
 • Ha keresünk valamit az üzletben, vagy érdeklődünk az eladóknál, akkor tartsuk be az egy méteres távolságot.
 • Fertőtlenítés - A legtöbb boltban már kötelező a fertőtlenítés mielőtt belépnénk, és a kocsikat, kosarakat is rendszeresen fertőtlenítik, én azonban azt javasolom, hogy ne induljunk el otthonról kézfertőtlenítő nélkül, és, ha van fertőtlenítő kendőnk, akkor azt is vigyük magunkkal, és fertőtlenítsük le a bevásárlókocsit, kosarat.
 • Ez most az az időszak, amikor inkább ne tapogassunk össze mindent. Mielőtt levennénk minden egyes dobozt vagy üveget a polcról, és végigolvasnánk az összes címkét, most inkább csak azt a terméket érintsük meg, ami utána a kosarunkba is kerül.(Ez vonatkozik a zöldségekre és a gyümölcsökre is.). Az egyes termékek összetevői megtalálható az interneten, megnéztem, pl. tesco.hu, auchan.hu - itt le tudjuk ellenőrizni az általunk vásárolni kívánt termék összetevőit mielőtt vásárolni indulnánk bármelyik élelmiszerüzletbe, kisboltba.
 • Élelmiszer felhalmozás - Ne vásároljunk fel nagy tételben élelmiszert. Vegyük a legszükségesebbeket. Pl. Ha két csomag rizs van már csak a polcon, akkor csak egy csomag rizst vegyünk magunkhoz, valakinek lehet, nagyobb szüksége van arra az utolsó csomag rizsre, mint nekünk.
 • Kedvesség - attól még, hogy most ilyen szituációban kell élnünk a mindennapjainkat, még lehetünk kedvesek és figyelmesek az emberekkel. Itt külön megemlíteném a pénztárakban dolgozókat, akiket egész nap körülvesznek a frusztrált és stresszes emberek. Segítsük a munkájukat, amikor sorra kerülünk, érdeklődjünk a hogyan létük felől, és távozáskor köszönjük meg a munkájukat.
 • Bevásárlás után - Fertőtlenítsük azokat a termékeket, melyek zárt csomagolásban vannak, tehát sem levegő, sem pedig folyadék nem hatol át a csomagoláson. A zöldségeket és gyümölcsöket mossuk meg jó alaposan meleg vízzel, de ne használjunk vegyszert.
 • Fertőtlenítsünk minden olyan felületet, ami érintkezett a bevásárló táskával.

Összegzésként: kezeljük körültekintően a helyzetet, mossunk gyakran kezet, fertőtlenítsünk. A különösen veszélyeztetett emberek ne menjenek sehová, de az egészségesek is csak akkor, ha az feltétlenül szükséges. Legyünk kedvesek mindenkivel, nem tudhatjuk, az illető éppen min megy keresztül, és, ha minden kötél szakad, mosolyogjunk, legalább az az egy dolog, ami jó értelemben ragályos.