Társas kapcsolatok és a higiénia, a fertőzések elkerülése - Kézfogás és koronavírus

2020.03.05

A koronavírus terjedése jelentősen átformálja az üdvözlési kultúrát szerte a világon, ezért az utóbbi hetekben kollégáimmal nemzetközi szinten sokat foglalkoztunk az üdvözlés kérdéskörével.

A francia egészségügyi miniszter, Olivier Véran azt tanácsolta, hogy az emberek függesszék fel a francia szokást, a többszörös arcra puszit a « la bise-t ». Az Ausztrál, Új - Dél Wales egészségügyi miniszter, Brad Hazzard pedig egymás háton veregetését javasolja kézfogás helyett.

Azonban, amikor pár nappal ezelőtt a német Belügyminiszter, Horst Seehofer visszautasította a német kancellár, Angela Merkel kéznyújtását, már többen felkapták a fejüket. 

Vajon hol van az a határ, amikor az egészségünk felülírja a protokolláris szabályokat ?

Bár a kézfogás meghatározó eleme az első benyomásnak, ilyen körülmények között felfüggeszthető. Helyette számos módon köszönthetjük kollégáinkat, üzleti partnereinket, vagy bárkit a környezetünkben :

  • Nyílt tenyérrel és szemkontaktussal - Arckifejezésünkkel egy mosoly kíséretében még hatásosabban kifejezhetjük, örülünk a találkozásnak.
  • Namaste - köszöntéssel - saját tenyereinket összeérintve.
  • Bólintás - mosoly kombó.
  • Közvetlenebb kapcsolatnál- integethetünk, vagy csak felemelhetjük a kezünket.

Megoszlanak a vélemények a könyök-összeérintésről is. Mivel a különböző megelőző fórumokon azt tanácsolják, hogy tüsszentsünk papírzsebkendőbe vagy a könyökünkbe, így én úgy gondolom, a könyökök találkozása nem ideális, hiszen fizikai kontaktusba kerülünk, amit szeretnénk mellőzni.

Felmerült a lábfejek összeérintése is, mint újfajta üdvözlési forma, azonban ez igencsak nagyfokú egyensúlyozási képességet igényel, és nőknél magas sarkúban nehezen kivitelezhető.

A fizikai kontakt azonban nem mindig elkerülhető, ezért, ha egy konferenciára, megbeszélésre, találkozóra, iskolába vagy csak bármilyen épületbe érkezünk, mindig mossunk kezet, fertőtlenítsünk, így minden szennyeződést eltávolíthatunk, amit az utunk során összeszedtünk.

Ha semmiképpen sem elhagyható a kézfogás, akkor előtte - utána rögtön mossunk kezet, vagy használjunk kézfertőtlenítőt.