Szilveszteri etikett

2018.12.30

Meghívást kaptál egy évzáró összejövetelre? Ez egy jó alkalomnak tűnik, hogy felfrissítsd party-etikett tudásod. Íme néhány tipp, hogy az év utolsó buliján se hazudtold meg önmagad.

  • A meghívásra illik válaszolni. Értesítsd a házigazdát időben. Részt veszel az eseményen? Esetleg vinnél magaddal valakit? Ételallergiád van? Minél hamarabb jelzed részvételi szándékodat, annál jobban tudnak készülni. Természetesen mindig közbejöhet egy váratlan betegség, vagy valami előre nem látható, én mégis azt tanácsolom, hogy szólj időben. Ha az egyetlen kifogás az, hogy nincs kedved vagy lusta vagy, gondold át, hogy a házigazda helyében ez hogy esne neked.
  • Eldöntötted, hogy elmész a házibuliba. A legfontosabb, hogy ne állíts be üres kézzel! Még a mai napig meglepődöm, hogy emberek üres kézzel érkeznek bármilyen összejövetelre. ( Nem a nagy vállalati karácsonyi bulira és egyéb céges rendezvényekre gondolok.) Ha valaki/k veszi a fáradtságot és vendégeket hív, fogadást ad, vagy éppenséggel party-t szervez, ami - valljuk be - tudjuk mivel jár (időráfordítás, erőfeszítés, bevásárlás, takarítás, pakolás, készülődés, stb. és ne feledkezzünk meg arról, hogy a rendezvény végén még takarítani is kell!), szóval az a legkevesebb, hogy megtiszteljük a házigazdát egy üveg borral vagy pezsgővel, vagy bármilyen olyan itallal, amit szeret. Ha vendégvárónk nem iszik alkoholt, jó megoldás lehet egy bonbon vagy valamilyen apróság. Én mindig örülök, amikor valaki házi készítésű, sós vagy édes ropogtatni valóval érkezik.  Ami nagyon ötletes és bulis dolog Szilveszterkor, hogy bármilyen jópofa maszkkal, trombitával vagy konfettivel bevágódhatunk. (A konfettit azért előre egyeztessük le :) )
  • Tarts mértéket! Szilveszterkor mindenki még utoljára kiengedi a gőzt, és elengedi magát, ez erről szól, jó társaság, zene, ételek és italok, és általában az "italok" az tömérdek mennyiségű italt jelent.  Érezd jól magad, de ne feledd, hogy mennyit tudsz és mennyit kellene innod. Hidratálj, egyél eleget és ne keverd az italokat. Ha nem vagy benne biztos, hogy étel is felszolgálásra kerül a buliban, akkor egyél mielőtt mész, vagy egyeztess a házigazdával az este forgatókönyvét illetően.
  • Kerüljétek a kínos témákat! Ha esetleg olyan társaságba kerülsz, ahol nem ismersz mindenkit, jobb elkerülni a vallási, politikai és etnikai témákat. Így is átszövik az egész évet, egy Szilveszteri buli nem kell, hogy erről szóljon.  Ha nem vagy biztos abban, hogy milyen témát hozz fel, nyugodtan bedobhatod a "Mi volt a legjobb dolog, amit láttál, ettél, ittál stb. az évben?" "Mik az újévi fogadalmaid?" vagy egy érdekes kérdés "Fizetéstől függetlenül, ha holnap választhatnál, mivel foglalkoznál szívesen?"
  • Tudd, hogy mikor kell távozni. Ha már a legtöbb vendég hazament, és a házigazdák elkezdtek elpakolni, esetleg már mindenki ásít, akkor az azt jelenti, hogy vége a bulinak. Vendéglátóid sosem fognak elküldeni, így tudd, hogy mikor kell elköszönnöd.
  • Egy alap dolog, de ilyenkor mindig aktuálissá válik újból. Taxi társaságok foglaltak, és már türelmetlen vagy? Hívj inkább egy sofőrszolgálatot, de semmi esetre se vezess, ha ittál.
  • Másnap küldj egy üzenetet, amiben megköszönöd az estét és a vendéglátást. Az ilyet mindenki értékeli. :) 

Képes inspiráció: asztali terítés Szilveszter estére.