Szauna etikett

2019.01.04

A szauna csendes nyugalma és a hőérzet úgy van kialakítva, hogy segítsen a pihenésben, ellazítson, megtisztítson. Jótékony hatása már önmagában megérdemelne egy írást, de én most azokra az illemszabályokra szeretnék kitérni, amiket egy nyilvános szaunában (például egy wellness szállodában vagy fürdőben) be kell tartani. Ha nem vagytok biztosak benne, hogy mik ezek a szabályok, akkor ez az írás nektek szól. 

* Szaunázás előtt tusoljunk le, töröljük magunkat szárazra.

* Alapvetően szauna lepedőbe burkolózva, fürdőruha/nadrág nélkül az igazi, és hatásos a szaunázás, de a szállodákban annyira ez nem elterjedt, ezért mindenki magán hagyja a fürdőruháját.

* Természetesen bárhogy is döntünk, ruhában vagy anélkül, mindig tegyünk tiszta lepedőt vagy törölközőt magunk alá (ha ruha nélkül szaunázunk, akkor a lepedő jól takarjon mindenhol).

* Papucsnak, italnak, ételnek, olvasnivalónak, krémeknek, olajoknak, ékszereknek nincs keresnivalójuk a szaunában. Kivéve, ha az olajokat, sört, krémeket a szauna mester hozza magával a szaunaszeánszra.

* Ne hangoskodjunk, tiszteljük a többi vendéget. Lehetőleg mellőzzük a beszédet.

* Ne törölgessük az izzadságunkat se a földre se a többi vendégre.

* Szaunában nincs helye intimitásnak.

* Csak addig maradjunk bent, amíg bírjuk és jól esik. Javasolt minden esetben elolvasni az adott szaunatípusnak megfelelő útmutatókat, leírásokat.

* A szaunában ne politizáljunk és kerüljük a provokatív témákat.

* Ha késve érkezünk egy szauna szeánszra, akkor már ne zavarjuk meg az eseményt, nyugtázzuk, hogy erről bizony lemaradtunk.

* Szaunázás után is zuhanyozzunk le, és csak ez után használjuk a merülő medencét, ha szeretnénk; a merülő medencébe nem illik beleugrani, ereszkedjünk bele, és merüljünk el benne.

* Elektronikai eszközök használata tilos, így a szaunában fényképezés sem megengedett.

Természetesen, ha van otthon, saját, privát bejáratú szaunátok, akkor ott ti hozzátok a szabályokat. :)