Petiquette

2019.01.09

Bátran ki merem jelenteni, hogy imádjuk kis, szőrős barátainkat. Szerencsés vagyok, mert van egy csodálatos kutyánk, Dominó, és egy elképesztően aranyos cicánk, Mimas (nevét a Szaturnusz 7. holdjáról kapta - hosszú történet). Már nem abban a korban élünk, mikor állatbarátaink csak az udvaron vagy a házon kívül élnek, bár a macskák még most sem járnak étterembe gazdáikkal, de kutyusaink elkísérhetnek minket szinte bárhova, szállodába, tengerparti nyaralásra, sőt még akár a vörös szőnyegre is. Gondoltam összeszedek néhány gondolatot azokról a szabályokról, melyek betartásával nem hibázhatunk, ha petiquette-ről van szó.

  • Viselkedjetek megfelelően! Ha megtanítod kedvencednek az alapokat, akkor be vagytok biztosítva. (például, "Gyere!"; "Ül!"; "Marad")

  • Figyelj oda másokra! Ha a kutyád felzaklat valakit azzal, hogy ugrál vagy ugat, először is, kérj elnézést, másodszor pedig, intézkedj, hogy hasonló szituáció ne fordulhasson elő legközelebb.

  • Amikor utazol, és most mindegy, hogy egy barátodat látogatjátok meg vagy egy hosszabb nyaralásra indulsz, mindig tartsd szem előtt, hogy a kisállatod utazása kiváltság, és nem alapvető jog számára. Kedvenced legyen ápolt és tiszta. Ajánlott nedves törlőkendőt és/vagy egy törölközőt is becsomagolni, mert még jól jöhet, és arról se feledkezz meg, hogy minden irata nálad legyen.

  • Mindig vigyél elég zacskót a kutyapiszokhoz, és ne hagyd ott, ahová nem való! Lehetőség szerint, legyen nálad egy palack víz és öblítsd le, ha esetleg megesne, hogy az állaga nem alkalmas a felszedésre. Ha nincs kéznél víz, akkor később menj vissza és takarítsd fel. Tiszteljünk másokat!

  • Alakíts ki egy rendszert. Naponta többször menjetek sétálni, hogy kialakuljon a napi rutin.

  • Ne vedd készpénznek, hogy kis barátod bárhová elkísérhet kérdezés nélkül. Mielőtt vendégségbe mennétek, bizonyosodj meg arról, hogy kedvencedet szívesen látják. Egy kisbabás családban, ahol még a kicsi érzékeny nem biztos, hogy örülnek neki. Azt is vedd figyelembe mielőtt társaságba mentek, hogy hallgat-e rád, követi-e az utasításaidat. Légy tisztában a környezettel, ahová elvinnéd.

  • Kisállatok és a tömegközlekedés - nos, igen, elég érdekes szituáció lenne Mimas-t egy buszon a hordozója nélkül vinni, de szerencsére erre nem kell gondolnom, mert már vannak szabályok, hogy hogyan és milyen formában használhatják kis barátaink a tömegközlekedési eszközöket. A kutyáknál elég egyszerű a képlet: az utazás mindig pórázon és szájkosárral. A kisebb állatokat pedig bőrönd méretnél nem nagyobb állathordozóban utaztassuk. Természetesen minden állatnak jól kell viselkednie, talán ez a legfontosabb.

  • Mindig pórázon sétáltasd a kutyád, macskád, malacod etc..  az utcán, és szerintem ehhez mást nem is kell hozzá fűznöm.

  • Figyeljünk oda, hogy nem minden kutya kedveli a másikat, így csak abban az esetben engedjük kedvencünknek a másik kutya üdvözlését, ha megbizonyosodtunk arról, hogy a másik gazdi is engedélyt ad a közeledésre.

Ha valami kimaradt a listából, akkor írjátok meg nyugodtan! Bővítsük ki a listát!