Otthoni munkavégzés Etikett

2020.03.17

Aki teheti maradjon otthon és dolgozzon otthonról... de hogyan tudjuk szétválasztani a "munkát" és a "pihenést", ha ki sem mozdulunk? Néhány apróság, amit figyelembe vehetünk:

  • Kommunikáljuk a rendelkezésre állást, így mindenki, akivel munkakapcsolatban vagyunk, tudni fogja, mikor vagyunk elérhetőek, így elkerülhetjük, hogy bárki kizökkentsen a pihenésből egy hívással vagy feladattal.
  • Mindenképp jelöljünk ki magunknak egy dolgozósarkot, ahol kényelmesen tudunk dolgozni. Ez azért is fontos, mert valahogy el kellene választanunk a munkát a kikapcsolódástól.(A kép illusztráció, sosem tudnék a kanapéról dolgozni,rögtön elaludnék, de persze nem vagyunk egyformák.) :)
  • Az öltözködésre és ápoltságra is szeretném felhívni a figyelmet. Szerencsére nem kell teljesen kicsípnünk magunkat, vehetjük kicsit lazábbra, de a külsőnk legyen kifogástalan, mintha csak munkába mennénk. (Arra is gondoljunk, hogy sosem tudhatjuk, mikor kapunk egy váratlan, előre nem bejelentett hívást a főnökünktől vagy az ügyfelünktől, aki ráadásul még látni is szeretne minket a kamerán keresztül.)
    Az öltözékünk befolyásolja a viselkedésünket, a hozzáállásunkat, a hangulatunkat, a személyiségünket, a magabiztosságunkat, illetve azt is, ahogyan másokhoz viszonyulunk. Ezt tartsuk szem előtt!
  • Alakítsunk ki egy napi rutint, főként arra fókuszálva, hogy mikor mit csinálunk, majd próbáljuk ehhez tartani magunkat. Ez is segíthet elválasztani a munkát a kikapcsolódástól.
  • A munkaidőnk végén vegyünk fel valami kényelmesebbet otthonra, ezzel is jelezve saját magunknak, hogy lejárt a munkaidő.
  • Azért mert most otthon vagyunk 7/24 még nem kell leszoknunk pl. az edzésről, vagy a mentális kikapcsolásról. Tornázzunk otthon, olvassunk, lépjünk ki a friss levegőre. A családi, baráti összejöveteleket felválthatja egy videohívás, telefonhívás.

Jó egészséget és kitartást kívánok mindenkinek! Hamarosan vége lesz!