Elefánt - menedékhely Etikett

2020.03.03

Az elefánt-menedékhelyeken az elefántok természetes környezetben, védett, és elkerített helyen szabadon élhetnek. Thaiföldön meglátogattunk egy ilyen menedéket, ahol összebarátkoztam Sao-val. Évekkel ezelőtt ő is a turisztikai ipar kiszolgáltatottjaként, elefánt taxisként tengette mindennapjait, de szerencsére már a menedék az otthona, ahol csak kényeztetésben van része.

Ha mindenáron valami elefántos programot szeretnétek Thaiföldön, akkor javasolom valamelyik elefánt-menedékhely felkeresését. A lista a Thai Turisztikai és Sportminisztérium honlapján megtalálható.
Mielőtt látogatást tennénk egy ilyen menedékhelyen, vegyünk figyelembe néhány etikett szabályt:

  • Mindig hallgassunk az elefánt gondozójára, és kövessük az utasításait. Bár az elefántok elég komfortosan érzik magukat az emberek közelében, hangulatuk szeszélyes, ami nagyban függ attól, hogy milyen kedvükben vannak. (Különösen a hím elefántok, akiknél időszakosan(főként párzási időszakban) jelentkezik a kangörcs, és agresszívvé válhatnak.)
  • Viselkedjünk megfelelően, tiszteljük az elefántokat: ne hangoskodjunk az állatok körül, kerüljük a hirtelen mozdulatokat. Elölről közelítsünk feléjük, hogy lássanak minket rendesen. Ha hátulról közelítünk, vagy meglepetésként éri őket jelenlétünk, akkor kiszámíthatatlanul viselkedhetnek.
  • Ne etessük őket! Az elefántoknak csak akkor és olyan ételt szabad adnunk, amit a gondozójuk megenged, és amikor engedélyt kapunk rá. Némelyik elefánt szigorú diétán is lehet.
  • A legtöbb elefántot nem zavarja, ha fotózzák, viszont mindig kérdezzük meg, hogy használhatunk e vakut, némelyik állat érzékeny lehet rá.
  • Vigyünk magunkkal kényelmes ruhát, váltásruhát, bikinit, szúnyogirtót, kalapot és naptejet.