Buddhista szerzetesek és Etikett

2020.03.02

Bár egyes rendek alkalmazkodtak a változó társadalmi konvenciókhoz, a szerzetesek továbbra is szigorú etikett és viselkedésszabályokat követnek.

  • Életüket szegénységben élik, így bármi, amit elfogyasztanak vagy viselnek adomány. Kimérten öltözködnek. Testszőrzetüktől megválnak (ezzel utánozva Buddhát).
  • A szerzetesek csak napfelkelte és dél között fogadhatnak és fogyaszthatnak ételt, viszont tiszta vizet ihatnak egész nap. A legtöbb rend a vegetarianizmusra buzdít. Szerzetesek nem főzhetnek maguknak, és nem fogyaszthatnak termékeny magokat sem, ezért ha valamilyen gyümölcsöt vagy zöldséget ajánlunk fel neki, akkor előtte a magokat el kell távolítanunk.
  • A szerzetesek nem érinthetnek meg nőket, és nők sem érinthetik meg őket. (Például Japánban ezt a szokást már megváltoztatták, ahol egyes rendek megengedik, hogy a szerzetesek házasodjanak és családot alapítsanak.Így szeretnék folytatni a hagyományt és ösztönözni az öröklési alapon folyó jogutódlást a templomokban). A szigorú felekezetekben viszont, mint Kambodzsában vagy Thaiföldön, a szerzetesek csak úgy fogadhatnak el ajándékot egy nőtől, ha az egy rongyon, ruhadarabon keresztül érkezik hozzájuk.

Békés Hétfőt Mindenkinek!
Fénykép saját