Nyelvtanulás etikett

2019.09.26

Ma ünnepeljük a Nyelvek Európai Napját, amikor is Európa nyelvi sokszínűségét állítjuk reflektorfénybe. A nyelvtudásnak megkerülhetetlen szerepe van napjainkban, ezért ez alkalomból én is készültem egy kis érdekességgel, a nyelvtanulás etikettjével. Olyan gondolatokat szedtem össze, amiket szerintem érdemes figyelembe vennünk. 

  • Javítsd ki a másikat! - Bármennyire is tűnik, valójában nem az, és a nyelvtanuló hálás lesz érte a későbbiekben.
  • Légy türelmes, még akkor is ha kicsit tovább tart! - Értjük, nagyon bosszantó lehet kivárni, amíg valaki próbálja összerakni a nyelvtani szerkezeteket a fejében, vagy netán keresi a megfelelő szavakat, de a nyelvtanulás egy folyamat, és nagyon fontos munka, mellyel képességet fejlesztünk. Legyünk türelmesek és várjuk meg, amíg a másik befejezi. Amúgy bizonyára mindenki volt már olyan helyzetben, hogy zavarban van, mert úgy érzi valamit elmondani egy idegen nyelven tovább tart, ilyenkor csak arra várunk, hogy valaki félbe szakítson minket vagy befejezze a mondatot helyettünk.
  • Ajándékozz idegen nyelven könyveket, újságokat, ajánlj filmeket. - Egy apró kedvesség, ami figyelmességgel párosul. Ez egy viszonylag olcsó ajándék, amivel még jobban lehet motiválni nyelvtanuló családtagunkat, barátunkat vagy ismerősünket.
  • Biztatás! - Talán az egyik legfontosabb. Nem kell túlzásba vinni, de tudasd az idegen nyelvet tanulóval, hogy jól halad. Ami egy anyanyelvűnek kis dolognak tűnhet, annyira sokat számít annak, aki egy új nyelvet próbál elsajátítani, hiszen néhány biztató szó által megerősítést nyerhet, hogy jó irányba halad. A dicséret motivációt kölcsönöz.

  • Ne beszéljünk lassan, és buta nyelvhasználattal azzal, aki épp az adott nyelvet próbálja elsajátítani. Nincs is annál megalázóbb szerintem, mikor egy idegen nyelven tanuló embert úgy kezelnek, mintha teljesen hülye lenne, csak azért mert nincs rögtön olyan szinten, hogy magasztos beszélgetéseket folytasson, vagy mert nem ért valamit, nem ez a megoldás. Semmiképp se használjunk nyelvtanilag helytelen mondatokat vagy nagyon alap szavakat, ugyanis ezek csak rontanak a helyzeten. Ha túl gyorsan beszélünk az illetőhöz, majd jelzi, ahogy azt is, hogy ha nem ért valamit pontosan, és akkor elővehetjük a tanári képességeinket, de ne legyen magától értetődő, hogy biztosan nem fogja megérteni beszélgetőpartnerünk, amit mondunk.

  • Elkerülendő rögtön az első mondatok között megkérdezni, hogy honnan származik az illető, csak azért mert érződik az akcentusa. Javasolt kicsit belemenni a beszélgetésbe, nem kell rögtön éreztetni  másikkal, hogy fura, csak mert máshogyan beszél, esetleg más szófordulatokat használ, és a kiejtése nem tökéletes.

  • Nem szabad a könnyebb utat választani! Fentebb már említettem, hogy milyen fontos a türelem, de tudom, hogy hajlamosak vagyunk egy idő után belefáradni, ha beszélgetőpartnerünk túl lassú, a beszélgetés nem élvezetes, viszont ha a másik fél tényleg szeretné megtanulni azt a nyelvet, akkor soha, semmilyen körülmények között ne váltsunk át a "könnyű" vagy "könnyebb", közös nyelvre. Ezzel azt az üzenetet közvetítjük beszélgetőpartnerünk felé, hogy az út, amin jár nem sikeres, ami csalódottságot, szorongást vált ki a másikból.

Ha úgy gondoljátok bármit hozzátennétek, kérlek írjátok meg nekem!