Babalátogatás a kórházban Etikett

2019.10.28

  Nagyon vártuk Noét. Helga (az anyuka) a legjobb barátnőm, így nem meglepő, hogy olyan izgatottsággal készültem Noé érkezésére, mintha egy újabb családtaggal bővülne családunk. Szerda reggel volt mikor megcsörrent a telefonom, sosem fogom elfelejteni, hiszen épp egy Skype -konferencia kellős közepén voltam, mikor megkaptam a hírt, hogy megszületett Noé. 

  Olyan boldogság töltött el, hogy mindketten jól vannak, hogy elsírtam magam (amiből szerencsére  a vonalban lévők közül senki sem észlelt semmit, hiszen le lehet némítani a mikrofont - ami az online meetingek hatalmas előnye :)), majd visszatértem a híváshoz. Onnantól kezdve már alig vártam az első találkozást Noéval, de tudtam, hogy türelmesnek kell lennem.

  Szerencsés embernek tartom magam, hiszen meglátogathattam őket a kórházban, így találkoztam először a két napos Noéval (a képen). A kórházi folyosó tele volt kismamákkal, babákkal és látogatókkal. Mikor elköszöntem eszembe jutott, hogy biztosan fogok készíteni egy bejegyzést arról, hogy mit illik és mit nem, mikor meglátogatjuk a kismamát és újszülött babáját a kórházban. Noé, ezt a bejegyzést neked és édesanyádnak ajánlom sok szeretettel.

  Jó tanácsok látogatóknak:

 • Kerüljük a meglepetés látogatásokat! - Nagyon jól hangzik, hogy meglepjük a szerettünket, barátnőnket a kórházban,de ez nem olyan jó ötlet. Ennek több oka is van: az egyik az, hogy nem mindenki szereti, ha meglátogatják "olyan" körülmények között, a másik pedig, hogy nem tudhatjuk éppen mi zajlik a kórházban, a babát lehet épp vizsgálatra viszik, az anyukát éppen ellátják, vagy csak szimplán pihennek, esetleg időt töltenek együtt egy családként. Legyünk türelmesek, és, ha mindenáron látogatóba szeretnénk menni, akkor egyeztessünk az anyukával, apukával, hogy ők szeretnének- e látogatókat fogadni a kórházban.
 • Jelezd előre az érkezésed. - Itt most arra gondolok, amikor már alapból tudnak a látogatásról, de mivel annyira új az egész helyzet a kismamának, a babának, és számos dolog történhet közben, ezért érdemes a látogatásunk előtt érdeklődni, hogy még mindig alkalmas -e az időpont.

 • Először is ne várjuk el, hogy megfoghatjuk az újszülöttet. - Ez most komoly? Tudom mire gondolnak, miközben ezt olvassák, hisz azért mennek meglátogatni őket, hogy megfogják a kisbabát, hiszen mindenki odavan az édes, pici, törékeny újszülöttekért, de! Tartsuk szem előtt, hogy lehet az anyuka nem érzi úgy, hogy más kezébe szeretné adni kicsi angyalkáját, viszont kínosnak találná, hogy nemet mondjon, ezért a legjobb, amit tehetünk, ha nem kérdezzük meg, hogy megfoghatjuk-e a babát, inkább várjuk meg, amíg a szülők felajánlják ezt maguktól.
 • Mossunk kezet! - Akkor is mosson kezet, ha épp az előbb mosott kezet. A kórházakban minden folyosón kihelyeznek fertőtlenítőket, kézmosókat, használjuk bátran.
 • Vigyünk ételt. - Az anyuka kórházi koszton él napok óta, bizonyára jól esik neki bármilyen étel, ami a kórházon kívülről érkezik. Apukáról se feledkezzünk meg, kérdezzük meg, hogy tudunk e neki segíteni valamiben és vigyünk e neki is ételt. (Én például csirkehúst, rizst, kakaós csigát és szűrt almalevet vittem Helgának, mert ezt kérte. Nagyon örült neki.)
 • Legyünk nagyon pozitívak! - A babával és a mamával kapcsolatban is. Bókoljunk a kismamának, gratuláljunk neki, mondjuk el, hogy milyen hihetetlenül büszkék vagyunk rá, mondjuk el, hogy a kicsi nagyon szép és árasszuk el őket hasonló kedves szavakkal még akkor is, ha amúgy a babán még fellelhetőek születési utáni "nyomok", és anyuka sem úgy néz ki, mint, aki egy wellness hétvégéről érkezett haza, bármennyire is olyan a viszony kettejük között, hogy el lehet mondani az igazat, vannak bizonyos szituációk, amikor nem kell feltétlenül mindenre felhívni a figyelmet, hiszen az anyukák tisztában vannak azzal, hogy min mentek keresztül. Legyünk tapintatosak.
 • Ne adjunk kéretlen tanácsokat és ne kérdőjelezzük meg a szülők döntéseit. - Ezt sokan nem tudják megállni, mert úgy gondolják minden terhesség egyforma és minden gyermeknek az a jó, ha az édesanyja szoptatja a cumisüveg helyett, és amúgy is a császár sokkal jobb, mint a természetes szülés és fordítva... stb. Ne kommenteljünk, ne sztorizzunk a kórházban. Mindennek megvan a maga helye és ideje, és az ilyen beszélgetéseket nem a kórházban kell lefolytatni. (Leginkább sehol. :))
 • Végezetül pedig élvezzük a pillanatot és örüljünk együtt a családdal! :)